Wojciech Modest Amaro, samouk i pasjonat, który spędził ponad 8 lat poza granicami kraju szkoląc się w Londynie, Paryżu i Barcelonie, u boku takich sław jak Ferran Adria. Jego pionierska wizja współczesnej kuchni polskiej zdobyła uznanie na świecie i wiele prestiżowych wyróżnień. Zdobywca pierwszej, historycznej gwiazdki Michelin w Polsce w 2013 roku.
Autor bestsellerów: „Kuchnia Polska XXI wieku” , „Natura kuchni polskiej” i „Heartmade by atelier Amaro”. Juror programu Top Chef Polska. Założyciel Forgotten Fields Farm, projektu dedykowanego przywracaniu bioróżnorodności fauny i flory oraz pomocy młodym osobom w odnalezieniu się w starcie w dorosłe życie. Od marca 2020 roku chef autorskiej kuchni w restauracji Heart by Amaro Hotelu Nosalowy Park w Zakopanem.


2007 Nagroda Chef de l’Avenir - Międzynarodowa Akademia Gastronomiczna, Paryż
2008 elBulli, Hiszpania
2009 książka Kuchnia Polska XXI wieku
2010 Noma, Dania
2010 4 książka świata World’s Cookbook Awards „Natura Kuchni Polskiej”
2011 otwarcie atelier Amaro
2012 organizacja Cook it Raw Poland
2013 sympozjum Madrid Fusion
2013 1*Michelin dla atelier Amaro
2013 Four Magazine - World’s Best Food Magazine
2015 Obsession, UK
2015 Sympozjum Food on The Edge, Irlandia
2016 Seoul Gourmet, Korea
2016 el Celler de Can Roca, Hiszpania
2017 World’s 50 Best Restaurant - Discovery Series
2017 wastED with Dan Barber, Londyn UK
2017 Gourmet Festival, Budapeszt
2017 wykład - Masterclass Blue Hill at Stone Barns, USA
2018 12 Days of Christmas, Meadowood, CA
2018 książka „Heartmade by atelier Amaro”
2019 Chef’s Table Tribeca
2019 Four Magazine - World’s Best Food Magazine
2019 The Best Chef Awards - Top 100
2019 Sympozjum Food meets Science, Barcelona
2019 nr 90 z 100 The Best Chef Awards
2019 World’s 50Best Discovery
2020 Grand Prix de L'Art de la Cuisine
2020 The Best Chef Awards 2020 - Top 100
